Het absolute hoogtepunt van ieder wielerjaar is het DK. Daar worden reputaties gevestigd, daar kan een seizoen gemaakt en gebroken worden. Vandaag – pinkstermaandag – staat traditiegetrouw het DK op het programma. Afgelopen dinsdag werd het andere DK verreden: tijdrijden. Wieger van der Wier rijgde 18 micro-intervallen aaneen en werd kampioen bij de elite, Hartthijs de Vries (noordelijke wielerhoop van beroep) reed de snelste tijd van de dag en greep de titel bij de beloften. Het wordt tijd dat die heren in dezelfde categorie gaan rijden.

En dat is precies waar we het even over willen hebben, het aantal categorieën. Bij de dames zijn er drie titels te verdelen. Één voor meisjes, één voor iets oudere meisjes en één voor iedereen die ooit een meisje is geweest. In de taal van de KNWU: nieuwelingen, junioren en dames. Duidelijk, helder, iedereen start en de profs rijden het hardst.

Bij de mannen is het een stuk minder overzichtelijk. Daar staan maar liefst zeven (7) titels op het spel. Als man van 31 heb je keuze uit 4 verschillende categorieën, als man van 61 kies je uit diezelfde 4 opties. Belangrijkste is natuurlijk de Elite wedstrijd. Daar staan profs, prof-schaatsers, elites en verpleegkundigen elkaar naar het leven. Er wordt snoeihard gefietst met erg kostbaar materiaal. Trainingskampen, trainingschema’s, medische attesten, olympische medailles, alles doet daar mee. Sven fucking Kramer is publiek, Douwe de Vries pakt de derde plek. Gewoon in Nieuwehorne op een dinsdagavond.

De 3 andere categorieën laten zich het beste vangen onder de titel: Open Clubkampioenschap van CSG. Alle drie titels gingen naar een CSGer. Alle deelnemende CSGers eindigden op een podium. Renners die in het verleden (vorig jaar) de kleuren van de Groningse tijdrijdersvereniging verdedigden en een medaille wonnen, kwamen dit jaar niet eens in de buurt van het podium.  Het is duidelijk: als je niet kan koersen, maar wel hard kan fietsen dan word je het beste lid van CSG.

Toch wringt er iets. De liefhebber van 61 kan niet meedoen in dit geweld en is helemaal afwezig, terwijl de renner van 31 een keuze kan maken op basis waar hij het meeste kans heeft. Zo doen ze dat vast bij CSG. 30+, Amateurs of Sportklasse: het is allemaal een beetje meer van hetzelfde. Zou tof zijn als daar eens wat aan gedaan kan worden. Dan kan de vader van Sven Kramer (vaste toeschouwer) ook een keertje meedoen, in plaats van in de weg lopen.

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.