NK Tijdrijden voor masters (en elite)

Hij staat er echt, als nummer 14 op de lijst: Remco Grasman. En dat is opmerkelijk.

Bijna iedere Nederlandse wielervolger kent Remco Grasman. Waarvan? Van één van de meest ongelukkige valpartijen ooit. Bij het NK Tijdrijden voor Elite in 2015 viel hij van het startpodium en brak zijn arm – daar haalde hij Studio Sport mee (en ging ‘ie viral). Ik kan er eigenlijk niet naar kijken, zo pijnlijk ziet het eruit.

Wat de kenners weten is dat Remco een beetje een fenomeen is. Hij rijdt al een paar jaar lang alle tijdrijders op een hoop. Vrijwel alle elites “zonder contract” hebben wel van hem verloren. En een heel pak elites met contract ook.

Daarnaast is het ook een beetje een brekebeen, want ieder jaar zit ie ook een keer in de lappenmand. Dit voorjaar brak hij zijn heup. Hij ging op krukken naar wedstrijden, waar hij vervolgens de concurrentie op een hoop reed. Dat Remco een beetje een eikel is liet ie dan direct weten: bij de prijsuitreiking verzuchtte hij verschillende keren dat het ‘niet zo goed ging’.

Leuk hoor, verliezen van een man op krukken, die zich achteraf gaat indekken. Wij hebben daar een woord voor: sneuneus. 

Daar kan Remco niet zoveel aan doen, hij komt namelijk uit de atletiek. Die zijn een beetje raar. Zoals we allemaal weten kan niet iedere niet-wielrenner zich normaal gedragen. Dat telt ook voor wielrenners, trouwens. En zeker voor tijdrijders. Nou Remco hoort bij al die categorieën en dat zal ie laten weten ook.

Hij traint zich suf. En omdat ie geen werk heeft, leeft ie als een prof. Met hoogtestages. Met gesponsord materiaal. Met alles.

Dit jaar werd Remco 3e op het NK Tijdrijden voor Elites zonder contract. Supergoed, omdat hij dus dit voorjaar zijn heup had gebroken. Maar Remco wil meer! Remco vindt dat ie recht heeft op een rood-wit-blauwe trui, godverdomme. En daarom heeft hij zich ingeschreven voor het NK Tijdrijden voor Masters. Dat staat normaal alleen open voor Amateurs, Sportklasse renners en Erik Dekker. Dus voor renners uit de allerlaagste regionen van het wielrennen. Maar kennelijk heeft Remco het voor elkaar gekregen om zich met zijn elite-licentie in te schrijven.

Dus op plek 14 staat Remco Grasman. Semi-prof. Tussen een huisvader, een assistent-bedrijfsleider van een supermarkt, een fietsenmaker en een magazijnmedewerker. En Remco gaat die allemaal even naar huis rijden. Dat is raar, want volgens ons mag het niet: je kan maar één keer per jaar meedoen met een NK, toch? Remco niet, die mag gewoon nog een keertje. 

Ja, tenzij Erik Dekker mee gaat doen natuurlijk, dan wordt het misschien nog spannend.