Licenties

Ok, ok, sorry. We schreven gister een stukje over de deelname van een elite-renner, aan een evenement dat alleen open staat voor sportklasse-renners en amateurs. Het blijkt dat we er helemaal naast zaten. Dus onze oprechte excuses. Sorry, sorry, sorry.

Natuurlijk kan een elite-renner niet aan een kampioenschap meedoen, dat niet voor hem open staat. Stom, stom, stom.

Wat wel kan – zo blijkt – is dat iedereen zijn licentie lukraak inruilt voor een andere en dan mee kan doen aan een evenement, waar die persoon eerst niet aan deel mochten nemen. Dus wil je als elite graag meedoen aan een amateur-klassieker? Even bellen met de KNWU en hup, daar ga je voor de winst in Kleine Hein. Of denk je dat deelnemers aan jouw prof-versie van de Amstel Gold Race te goed zijn: één mailtje, en er is vast ergens een koersje in Zuid-Limburg op een ander niveau dat je kan winnen.

In dit geval heeft de betreffende elite zijn licentie midden in het seizoen ingeruild voor een sportklasse licentie en kan nu meedoen.

Als we het goed begrijpen, mag hij na afloop van de wedstrijd zijn gloednieuwe sportklasse status weer omruilen voor de elite versie. Dit laatste heeft nog niemand uitgeprobeerd, maar we gaan er van uit dat de KNWU dat regelt.

Er zitten twee kanten aan, waar we nog een beetje mee worstelen:
1. hoe kan je in godsnaam aan verschillende Nederlandse Kampioenschappen meedoen in één jaar? In theorie kan je dus in meerdere klassen Nederlands Kampioen worden. De kans dat deze renner op twee podia finisht is natuurlijk levensgroot. Heel bijzonder.
2. Waarom hebben we in godsnaam licenties? Alleen maar om geld over te maken aan de KNWU? Als dit de regels zijn, dan kunnen we toch gewoon maar wat aankutten.

Je komt bij een wedstrijd, maar je hebt de avond ervoor toch te veel gezopen: Sportklasse. Een week later heb je net een nieuwe liefde, de hele week op je eten gelet (want je wil niet uit je bek stinken) en je voelt je alsof je de wereld aankan (want met een nieuwe liefde komen ook de voordelen in dikke scheppen): Elite. Weer een week later gaat alles wel ok (want het experimenteren begint zijn tol te eisen): amateur.

Super van de KNWU dat jullie dit mogelijk maken. We meenden dat jullie bezig waren met een promotie-degradatiereglement, maar we wisten niet dat het daarbij alleen maar ging om het betalen van administratiekosten.

Oh ja, of we denken dat iedereen die aan het NK Masters meedoet een wielrenner voor spek-en-bonen is? Dat klopt. Maar dat zijn precies de renners waar wij superveel van houden.