Annen 1 te Annen

De kop is er af. De kop was er eigenlijk gisteren al af, want toen werden er trainingskoersen gereden op de Meerdijk te Emmen. Maar eigenlijk telt dat niet, want het seizoen is begonnen als Ekehaar 1 verreden is. Ekehaar wordt tegenwoordig verreden in Annen, eigenlijk niet leuk voor Ekehaar. Nu is daar, zeker sinds het plaatselijke café ter ziele, écht geen zak meer te doen. Maar soit. Annen dus.

Was er iets te melden? Zat. Iets noemenswaardigs? Mwoah. Bij de eliterenners was het een weerzien waarbij er ouderwets populair werd gedaan. Pikkies. Debutanten maakten geen slechte indruk: Tim Weerkamp reed professioneel lek voor de eerste bocht, het verstoppen voor de Ronde van Groningen is begonnen. Ook de nieuwbakken Kannibaal-elites deden het goed. Patrick van der Duin vierde het uitblijven van een knieblessure deze winter met een mooie vijfde plaats. Sjoerd Beukenoot maakte de meeste indruk: hij reed op dezelfde dag een etappe in Madagascar én een trainingskoers in Annen. Hulde!

Bij de amateurs was het, mede door het compleet ontbreken van de wind, een optocht naar de streep. Een groepje dappere krabbers probeerde het, bleef drie ronden weg, maar werd teruggereden. Onderweg schepte Gert de Veen op dat hij al de nodige winterkilo’s kwijt was. Dat was echt goed te zien. Het fenomeen “Ullrichwinter” had sowieso flink om zich heen geslagen in het amateurpeloton, amai. Daar over gesproken: Bart “Burry” van Zeilen plaatste na de eerste bocht een splijtende demarrage, zakte terug en werd verder niet meer gezien.

Allerlei bebaarde renners van divers pluimage probeerden weg te raken. Tevergeefs. Met het thuisblijven van Harko Kievit (“al die renners nemen de trainingskoersen veel te serieus, ze rijden op m’n wiel”) moest Jan Hekman de kleuren van Zaes verdedigen. Doordat hij de renners van CSG wist te overtuigen dat ze het gat op hun eigen renner in de kopgroep (Tsjerk Rozema, onthoudt die naam) moesten dichtrijden zat hij in een zetel richting de streep. De sluwe vos deed het weer en werd tweede! De renners van Tandje Hoger hebben nog veel te leren. Roepen en hard fietsen kunnen ze al, nu nog koersinzicht kweken. Bij de Kannibaal staat een mix van oudgedienden en getrimde baarden te trappelen om er iets van te maken dit seizoen. De eerste tekenen waren niet slecht. Ook niet goed trouwens.

Tot slot de dames: er waren er een stuk of 12 en ze reden achter elkaar aan.

Tot zover, tot volgende week.