De onderbuik

Het ‘DK Tijdrijden’

Ze zijn gewoon te strak en het latex ruikt heel sterk. Ik zou glijmiddel moeten gebruiken, maar in plaats daarvan dwarrelt er talkpoeder uit. In het zonlicht glinstert dat als een piepkleine sneeuwstorm, op een zwoele zomeravond. Bij het omdoen van dit rubberen omhulzel heb ik bloeduitstortingen op mijn vingers gekregen, zo verdomd lastig is dat. Het moet lekker strak zitten, dus eigenlijk is mijn setje een maatje te klein. Daardoor knelt alles wat af. Voel ik het bloed kloppen. En dat is goed, want dan gaat het lekker snel.

Ik sta weer eens op een startpodium, ergens in een verlaten weiland. Over 20 seconden start ik met een tijdrit. Als ik naar beneden kijk zie ik dat mijn voeten zijn ingepakt in mooie, strakke Velotoze overschoenen. Waarom ik hier sta? Ik zie dit als training, want over een maandje rijden we het ‘Open Clubkampioenschap CSG’. In andere districten heet dit het ‘DK Tijdrijden’. In Noord dus niet. Vrijwel iedere categorie wordt gewonnen door een CSG’er, of door een (al dan niet vrijwillige) ex-CSG’er. Superirritant.

Aanvankelijk stond het DK Tijdrijden gepland voor eind mei, in Nieuwehorne, Friesland. Maar er waren problemen met de organisatie. En er deden kennelijk nog niet genoeg CSG’ers mee. Dus die club is op het allerlaatste moment ingesprongen en gaat voor ons deze klus klaren. In het mooie Zeijen, onder de rook van Assen, vindt het DK nu op 7 juni plaats. Inclusief een ‘fun-klasse’, voor renners, CSG’ers (en trialeten?) die alleen voor de fun meedoen. Volgens mij mag iedereen zonder licentie daar aan meedoen. Het is een genânte boel. Typisch iets voor Groningse tijdrijders.

Inmiddels schijnt heel CSG in touw te zijn om het allerbeste DK ooit te organiseren. Je kan douchen bij een boer, er is een afwerkplek voor officials, het lokale café Hingstman heeft extra fusten bier besteld, wielercafé Spaak komt een hipster-koffie-auto. Er zijn onderhandelingen met een poffertjeskraam en een patatkar. Voor de winnaars zijn extra-vette-medailles ontworpen. Er ligt een route om je vingers bij af te likken. Voorrijmotoren? Massage!? Alles.

Het wordt sowieso supergaaf natuurlijk.

Maar ik ben er wel klaar mee. Al jaren doet eigenlijk niemand mee om de titel, bij de Amateurs, de Sportklasse, de 30+, en eigenlijk ook niet bij de Elite, niemand behalve die arrogante CSG-kliek, aangevuld met een Kannibaal-huurling. Ik accepteer dat gewoon niet langer. Dus ik heb een fietshoudingsmeting gedaan. Een nieuwe helm gekocht. Bij RBL een extra-snel-op-maat-gemaakt-TT-pak besteld in mijn clubkleuren. Ik heb aan mijn dokter gemeld dat ik astmamedicatie nodig heb. Heb Lieuwe gebeld met de vraag waar ik cortisonen kan krijgen.

En ik bij dit alles heb passende groene Velotoze overschoenen gevonden. Laat maar komen dat DK. Ik ga iedereen naar de kloten rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.