De onderbuik

De Ronde: uit de buik van het elitepeloton

Daar ga je dan, zaterdagmorgen lekker uitslapen, uurtje rijden en op richting Uithuizermeeden. Uithuizerwatte? Onderweg word het al snel duidelijk, landelijk Gronings bevingsgebied met alle charme van dien. Het blijkt niet ver van Middelstum te liggen, word daar niet die ICW gehouden volgende week? We belandden op een totaal verkeerde plek in Uithuizermeeden, blijkbaar is het toch nog zo groot dat we moeten zoeken naar een sporthal, uiteindelijk vinden we hem aan de rand van het dorp. Een te kleine parkeerplaats staat volledig gevuld met auto’s van ploegleiders, renners en ondersteuning, via de bermen worden brutale inhaal- en parkeer-acties uitgevoerd.

Koffie! Of toch niet…. De gebekte renner naast mij, duidelijk uit de Randstad, krijgt te horen dat de koffie op is, voor hem blijkbaar, ik krijg mijn bakjes leut mee en zoek een plek aan een van de bruin verrookte tafels. Om mij heen strakke nerveuze bekkies, er staat namelijk wind, harde wind. Met windkracht 7 kan het een spektakel gaan worden, gelukkig leert een als weerman fungerende ploeggenoot mij dat het wel wat mee gaat vallen, die wind zwakt wel af. Aan de tafel naast mij zie ik een renner met trillende handen zijn rugnummer tot in perfectie opspelden.

Vooraf de start eerst nog tekenen, met een uiterst aanmoedigend dweilorkest en de lucht van de naastgelegen visboer krabbelen we wat in een hokje met ons nummer, waarschijnlijk had een kruisje ook wel volstaan. Eenmaal weer op de fiets worden we nog bijna omver gemaaid door een verbaasde automobiliste die blijkbaar meer aandacht heeft voor de mannen in lycra dan de rest van het verkeer, een vroegtijdige uitschakeling kon nipt worden voorkomen.

Ergens in een zijstraat vinden we net als voorgaande jaren het startvak, een stel hekken en linten moet de kudde onrustige bizons op hun plaats houden tot het na twaalven is. NWVG, Piels, Kannibaal, ze staan keurig vooraan in het vak, ik sluit keurig aan. Ondertussen slaat bij iedereen de spanning op hun blaas. Een Piels renner duikt de bosjes in achter de Rabobank, gevolgd door een jurylid, dit geheel tot vermaak van zijn ploeggenoten, uitsluiting van de koers kon nipt worden voorkomen door op tijd de boel af te knijpen. Op zoek dan maar naar een Dixi…. Op ruim 500m lopen van het startvak bleken de Dixi’s klaar te staan, tussen de drijvende keutels je plasje achterlatend en weer richting het startvak. Voor ik het vak weer instap verbaas ik mij over de enorme bril waar blijkbaar een renner achter verscholen gaat, Chiel Breukelmans heeft een Sagan achtige bril weten te scoren op een Chinese website blijkt bij navraag. Vanaf ongeveer de 4e rij wacht ik rustig op wat gaat komen.

Omdat de enige trein van heel de omgeving zo nodig om 12 uur door Uithuizermeeden moet rijden is de start een paar minuten later, vanaf vertrek is het gelijk opletten geblazen. We passeren nog start/finish waar een plaatselijke bekende nog iemand neerschiet met het startpistool om vervolgens ‘geneutraliseerd’ te vertrekken. Via de stoep, fietspaden, vluchtheuvels en bermen doet iedereen verwoede pogingen om voorin te belanden, een hoop onrust en gescheld tot gevolg. En dan gebeurt er eigenlijk weinig, door de ongunstige wind blijft de oorlog nog uit, tijd voor een plasje en geen gestress. Het moment dat iedereen wat begint in te dutten draaien we naar links door Lauwersoog, wind en op de kant, koers!! Het peloton barst in stukken en overal zitten renners te harken op het kantje. Zo’n 7-tal waaiers rijden uiteindelijk door Zoutkamp om nog meerdere malen gedeeltelijk samen te voegen en weer te breken. Die koplopers zien we niet meer terug, de grote achtervolgende waaier heb ik gemist en beland in een van de vele waaiers daarachter. Tegen beter weten in draaien we rond, pakken onze wedstrijdkilometers en onderweg een tasje eten bij de verzorging. Ondertussen trekken agenten nog een doorgedraaide automobiliste achter het stuur weg die een poging leek te doen om zoveel mogelijk renners omver te rijden. Niet veel later worden we uit koers gehaald, meer dan 7 minuten achterstand, het is over….

We rijden terug naar Uithuizermeeden, zoeken daar de bruin verrookte tafels en stoelen weer op, we gaan koers kijken, een ene Sagan mist nipt de winst… En de ronde? Winst voor Tijmen Eising.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.