Dropkoersen

Omdat die dropkoersen op een hoeretijdstip beginnen wegens een gebrek aan daglicht aan de achterkant van de middag kom je gehaast aan op Corpus. Voordat je het hek doorrijdt zie je nog net Bert van der Tuuk in z’n blote reet voor een patserbak staan met “TUUK” in de nummerplaat. De koersbroek moet aan, even een uurtje z’n eliterenners van NWVG naar de voorposten vloeken. Snel een nummer halen. Terwijl de sterke verhalen van Burry, Paul de Haan en Marco Hoekstra je op luid volume om de oren vliegen meld je je bij een dikke student en een bleu meisje van TH. Verlekkerd kijk je naar de zak drop, die zal wel weer voor een prof of conti-renner zijn straks. Paul de Haan of Allard Neijmeijer van de Stormvogels zijn ook goede kandidaten. Ach, maakt niet uit. Lekker meerijden is vandaag genoeg, dat maak je jezelf in ieder geval wijs.

Even de rest van de deelnemers scannen. Ah, een veertiger met een ligstuur. Daar maar even uit de buurt blijven. Wat zenuwachtige toerders waarvan er 1 als eens eerder op Corpus heeft gereden. Hij vertelt nu de rest hoe het moet en dat het heel erg meevalt allemaal. Een bultje amateurrenners dat deze koers veel te serieus neemt kijkt bewonderend naar wat profs en semi-profs. Alles op alles om straks in de ontsnapping te zitten met Bauke of Tom-Jelte.

Wieger van der Wier plant alvast de eerste ontsnappingspoging. Er zullen er nog circa 45 volgen het komende uur. Josbert de Vries houdt ‘m nu al nauwlettend in de gaten. Alle Smilda’s staan ook te loeren, alles om de sprint te ontlopen.

Eenmaal van start valt het op dat Harko Kievit alleen maar in het laatste wiel hangt en op het binnenblad rijdt. Als het niet opvalt vertelt hij je dat nog even onderweg. Het eerste half uur probeert het complete ledenbestand van CSG bij toerbeurt weg te rijden. Het laatste half uur zie je niemand meer. Het stikt dan wel van de omhooggevallen eliterenners die hun  sprinttrein aanscherpen. Nietsontziend rammen ze naar voren, de Ronde van Groningen is namelijk al bijna. Nog maar een paar weken totdat ze genadeloos naar huis worden gereden door de grote ploegen.

Tom Akkerman staat inmiddels al langs de kant. Burry wordt inmiddels voor de derde keer gedubbeld, net als een bultje jongens en meisjes met veel te kleine verzetjes. Een aantal dikke toerders en nieuwbakken wedstrijdrensters fietst stug door, wat levensgevaarlijke situaties oplevert bij het inhalen. In de bocht voor de streep raakt er iemand in de berm die bij het terugsturen valt en 4 man meeneemt. Gerdin Boelens is 1 van de slachtoffers nadat hij eerder dat uur al lek heeft gereden.

Finish. Er wint iemand die daar heel blasé over doet. Besmuikt worden de dropjes in de achterzak gestopt, massaal druipt men af. Door het kutweer regende het lekke banden en de 25 finishers zien er uit als mijnwerkers. Verkleumd druip je af naar huis en maak je jezelf wijs dat dit weer een geweldige training was en de eerste overwinning niet lang op zich kan laten wachten.