Er zit een mug in mijn oor. Zzzzzwwwzzz, zzzzwwzzz, zzwwwzzzz. Dat zou niet bijzonder zijn als ik in bed lag, net het licht uit had en bijna in slaap viel. Dan hoort er een mug in je oor te zitten. Het zou ook niet bijzonder zijn als ik in de stoel bij de tandarts lag en een ziek psychologisch spelletje met mezelf speelde en de boor had verwisseld voor een mug. Een mug is immers beter te verteren dan een boor, toch?

Nee, dit is een ander zoemen en dit is heel bijzonder. Ik ga namelijk 50 km/u, langs een mooie zeedijk, ergens in Friesland. Ik ben zeiknat, want 5 minuten voor de start openende de hemel zich boven de Friese graslanden. De wegen zijn ook nat. En het waait. Soms wel, soms niet. Soms van links en soms van rechts.

We zijn in Gaast. Hier hebben de heren van WV Snits een rondje gevonden. Ze keken er naar, keken elkaar aan en besloten: daar kan een koersje over. Dus dat is wat we doen. We rijden een koersje in Friesland. Wij houden van Snits, want dit is waar ze goed in zijn. Een paar strobalen, wat klinkers, hier en daar een veerooster, en een hoop verschillende tinten poep: paardenpoep, koeienpoep, schapenpoep. Fantastisch. Ook bij het volgende omloopje staan wij aan de start.

Voor de niet-Friezen, Snits is Fries voor Sneek. Maar eigenlijk hoef ik dat niet te zeggen. Er zijn twee TH-ers, die een auto hebben geleend om hiernaartoe te komen. En verder kan iedereen gewoon Fries. Misschien dat er nog een CSG-er rondrijdt (wij hebben ze niet gezien), op de startlijst prijken namen uit Lelystad (daar wonen dus ook renners, kennelijk), maar dat is het ook wel wat betreft de niet-Friezen.

En in mijn oor zit de Fries der Friezen. Het is geen enorme mug die met 50 km/u mee scheurt. Het is een gesoigneerde renner. Zwart pakje, zwarte helm, zwarte fiets. Mooie strakke bandjes. Gladde benen, hoge sokken. Het is, ongeveer, de Friese Bram Kempkers. Als hij op de pedalen gaat staan, dan stijgen de lokale Grutto’s en Kieviten op. En dan springt een heel peloton op zijn wiel. Als hij weg rijdt, dan wil iedereen mee.

En dat zoemen. Dat zijn de gele (officiele kleur: Mango), geile middelpunten van zijn handgespaakte wielen, en als je je benen stil houdt, maken die wielen dat zacht zoemende geluid. Arjen Bos is de enige Fries die met Chris King naven rijdt.

P.s. We doen er geen foto van Arjen Bos bij, ga hem zelf maar een keer bekijken in koers

P.p.s Arjen Bos won in De Wilp. We weten nog niet zeker of we dat genoeg verslag vinden van de laatste etappe van de Meerdaagse. Mogelijk vinden we dat.

P.p.p.s. We weten niet precies wie Gaast heeft gewonnen, maar het was een Fries en Arjen Bos werd 3e.

P.p.p.p.s. Dit is wat Chris King naven doen als Arjen Bos zijn benen stil houdt

 

 

2 Comments

  1. Arjen Bos
    M’n prachtige collega
    Topper, sloophamer,medogenloos,beest, echte “king-naaf” van de afdeling
    Gr
    Kees

    1. Kees, we denken dat je er bijna klaar voor bent om een gastbijdrage te leveren. Als je nou eens alle details opschrijft die op de afdeling wel bekend zijn, maar in het peloton niet. Zetten wij dat online. Deal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.