De eerste koers in 2021

De laatste maanden smachtten we werkelijk naar de koers. En als het dan eenmaal zover is, is het toch een beetje een anticlimax dat die koers wordt gehouden op een desolaat wielerbaantje in Assen, of all places. Volledig open, volledig plat, nog geen kilometer lang en vrijwel geen bochten. Deerde het? Welnee, want het was koers. Een trainingsrit van de KNWU Noord door de Stichting Ondersteuning Wielersport, zien we dan. Superblij mee. Geen idee wie of wat dat is, maar godverdomme, wat was het weer lekker.

Omdat de start voor Sportklasse, Amateurs en Masters (wij dus) om 09:00 was stonden we al idioot vroeg volledig af te koelen voor een indrukwekkend hek op een sportcomplex. Idee van een start om 09:00: die lui komen toch wel, wat maakt het uit. En groot gelijk ook, zou je zeggen. Present: de mannen van Airlolube, de rakkers van Muta, wat ongesoigneerd tuig van TH, een delegatie CSG en een plukje Omega. Grote afwezigen: de Kannibaal, Spaak/Gaul! en de Stormvogels. Er is godverdomme weer koers, mannen. Geef ons in hemelsnaam even de kans om jullie compleet naar de tering te fietsen.

Weet je wie er ook waren? Die lui van Stouwdam. Geen kwaad woord over hun gedragingen in de koers. Evert-Jan Veldkamp bleef maar aanvallen, de rest van de mannen roerde zich ook en uiteindelijk maakt Dennis Steverink de sprint geweldig af, Hekman wordt tweede. Gewoon klasse.

Intermezzo met een klein beetje duiding: om de wedstrijden voor de breedtesport weer op te starten is het nodig dat een paar mensen hun nek uitsteken. Deze wedstrijden kwamen vroeger dan we allemaal gedacht hadden, en dat is geweldig. De vrijwilligers die deze koers op poten zetten waren ongetwijfeld vanaf een uur of 7 ’s ochtends bezig om alles voor te bereiden, en bovendien zullen er nog genoeg vrije uurtjes in zitten voorafgaand aan deze koers.

WAT BEZIELT JE DAN IN HEMELSNAAM OM TOT IN DEN TREURE TEGEN DIE ZELFDE VRIJWILLIGERS AAN TE GAAN ZEUREN OVER DE CORONAMAATREGELEN DIE GELDEN!? Jezus fucking Christus. Good old Jan Hekman, zo nu en dan bijgevallen door wat teamgenoten, bleef maar emmeren dat het allemaal zo’n onzin was. Om met Marc van Ranst te spreken: als we een gedegen advies over CV-ketels of Biodanza willen, dan laten we wel van ons horen. We zagen de bui al een beetje hangen via Twitter, waar deze grote klepper het gat op een dubieuze wappie-kopgroep met WiWi, Passie Aandewiel en Flavio Pasquino probeerde te dichten. Iedereen mag z’n eigen debiele mening hebben, maar val daar alsjeblieft geen welwillende vrijwilliger mee lastig tijdens een koers.

Dit gezegd hebbende: bij mondkapjes in de open lucht en een terrein waar je wel op, maar niet meer af mag na inschrijving hebben wij qua nut ook zo onze vraagtekens. Maar we willen graag koersen, deze maatregelen horen tijdelijk bij de spelregels en daar hebben we het nu even mee te doen. Alle begrip, voorlopig.

Op het baantje van Assen hadden we nog nooit eerder gereden. Mag ook best nog even weer duren voordat we er weer komen. Een ontsnapping was kansloos, maar omdat we allemaal zo geil als boter waren na bijna een seizoen droog te hebben gestaan werd er van alles geprobeerd. Tim Weerkamp deed een dappere solopoging, maar dat was natuurlijk kansloos. Evert-Jan Veldkamp probeerde in de eindfase nog wat, bleef ook lang weg, maar moest het toch afleggen tegen een razend peloton. Door sterk teamwerk en een flukse sprint won Dennis Steverink, Hekman dus tweede. Wij denken dat Bram Kempkens derde werd, maar wegens niet werkende transponders blijft dat gokken.

Noemenswaardig: toch nog even een bijna-valpartij achterin het peloton, gerinkel van spaken tegen een derailleur. Was wel even een mooie eerste klapper van het seizoen geweest, maar helaas. Ook een actie op de klinkers van de binnenbocht door Arjan Elferink die ‘m daarna weer vaardig op het asfalt én tegen een wiel van een collega aanwipte. Had wat ons betreft niet gehoeven. Daarnaast reden de BEAT-dudes weer sterk. Ook Muta was lekker bezig.

De conclusie: eigenlijk is er weinig veranderd, en koers blijft koers. Heerlijk. Morgen weer.