Uit de buik van het peloton....

Het NCK: Ik zie jullie vanavond in de Draaibar

Wielrennen is een sport die gestoeld is op tradities. Wij coureurs laten alles het liefst hetzelfde, puur om de simpele reden dat iets altijd zo geweest is. En daarom zal het altijd zo blijven. Tradities geven houvast, je weet waar je aan toe bent. En waarom zou je iets veranderen wat, zoals een ex-roeier en huidig coureur zou zeggen, ‘superrrmooi’ is?

Enfin, genoeg gefilosofeerd en to the point. Vandaag staat het NCK op het programma. Elke club stuurt een ploeg van 6 mannen, en als ze er zijn en zin hebben, 4 vrouwen om met z’n allen zo hard mogelijk door een desolate polder te jakkeren. Ploegentijdrit dus. Het leuke aan deze traditie is dat hij al meer dan 100 jaar oud is en dat er traditioneel vaak een hoop profs aan de start zijn. Zij kunnen eenmaal per jaar de kleuren van hun club verdedigen. Sta dus niet raar te kijken als je vanmiddag Anna v/d Breggen of Stef Clement tegen het lijf loopt.

Prachtig allemaal, maar waar het vandaag echt om gaat is de NCK Afterparty, die traditioneel (daar is ‘ie weer) plaatsvindt in de Draaibar van de Drie Gezusters in Groningen. Deze traditie heeft z’n oorsprong gevonden in de tijd dat het NCK nog in Groningen verreden werd. Na het NCK en een goede maaltijd ergens in de stad druppelt de Draaibar langzaam vol met het wielervolk.

Omdat het seizoen toch op z’n einde zit wordt er wel eens een biertje gedronken, in plaats van een Spa rood of cola light. En ik hoef je niet te vertellen wat alcohol doet met magere, afgetrainde en afgepeigerde wielerlijven doet…

De NCK Afterparty is daarom elk jaar weer legendarisch. Waar overdag namen als Martijn Keizer, Stef Clement, Anna van der Breggen en Berend Smilda (één van de drie) de show stelen, is de Draaibar het decor waar de Pascal Aandewielen, Ron Timmermansen en Luuk van der Meers van deze wereld hun kunstjes vertonen. En als je een beetje mazzel hebt is zelfs Harko aanwezig of staat Jelte Krol zomaar op een podium te dansen.

En dan heb ik het nog niet eens over Peter Merx, Adrie Lindeman, alle Kannibaalmeisjes, de studenten van Tandje Hoger, enkele verdwaalde Cyclesporters, De Stormvogels (zij rijden het NCK niet, sparen ze zicht voor vanavond) en al die anderen gehad…

Gekkenzooi dus! Elk jaar weer een legendarische avond met teveel verhalen om te onthouden of verhalen die vergeten worden door de overmatige alcoholconsumptie. Je ziet al die jongens en meisjes die op donderdagavond zo hard en serieus  fietsen op een heel andere manier.

Kortom; bei sein ist mitmachen! Ik zie jullie vanavond in de Draaibar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.