De finale

Het is een beetje als de derde bal van Douwe Doorduin: je denkt er liever niet aan, maar daar is ‘ie dan… het onvermijdelijke einde van het seizoen. Niet zo pussig en harig als het gezwel onder het scrotum van onze favoriete influencer, maar toch gewoon niet leuk. Met een beetje reizen, speuren en wat goede wil zijn er vast nog wel wat koersjes te rijden in den lande, maar het lijkt er voorlopig op dat de Ronde van Zuidlaren morgen de laatste kans is om die topvorm te verzilveren.

Geen topvorm, zeg je? Geen nood, ook mindere goden maken kans. Als je ziet welke pannenkoeken de laatste weken de prijzen verdelen mag iedereen dromen van een mooie Jumbo-Visma-bidon uit de handen van eindbaas Rikus Bartol. Alleen maar mooi. En precies goed ook. Hoop stärft ’t lest, zingt Daniel Lohues. En zo is het.

Het criterium Groningen te Assen lieten we even aan ons voorbij gaan. Niet omdat het rondje niet leuk is, want dat rondje is super. Supersfeerloos, dat wel. Maar als we het voor de sfeer deden waren we wel gaan jeu de boules-en ofzo. Hebben ze een superleuke vereniging voor in Zuidlaren, trouwens. Net als een uitstekende patatkraam op De Brink, én een charmante koffietent waar ze heerlijke koffie en gebak serveren. Tip: vraag naar de appelklapper.

Dat Dennis Steverink in Assen met overmacht de hoofdklasse wint is geen verrassing: op dit soort pielrondjes zijn er niet veel renners beter dan hij. Dat verwachten we morgen eigenlijk ook wel een beetje. Z’n grootste tegenstander? Dennis Steverink. Kan hij de druk aan? Is starten als grote favoriet een te zware last voor de frêle schouders van de sterkhouder van de Hekman-formatie? Zou voor de wedstrijd wel leuk zijn. Dat er bijvoorbeeld een Buffel wint. Geinig, op hun eigen thuisrondje. Ate Mekkes schijnt een aardig sprintje te hebben, Steven Hamstra is altijd een gevaarlijke outsider. Maar die zal wel aan het sandbaggen zijn in een vierde klasse ofzo, en laten we eerlijk zijn: er gaat natuurlijk geen Buffel winnen.

Nee, wij zetten in op een Hekman- of een Muta-renner. Beide sponsorteams gaan uitmaken wie de eerste “nieuwe” ronde van Zuidlaren op z’n naam schreeft. Als extra prijs mag de winnaar dan volgend jaar een koers organiseren. En vooruit, de ander ook. Samen met Ready2Race is het een fluitje van een cent, en het is natuurlijk ook wel leuk om niet alleen wedstrijden te consumeren maar ook iets terug te doen.

Maar ze hebben toch een koersje georganiseerd, zegt u? Jaaaaa, maar dat was in coronatijd, toen je eigenlijk nog niet samen mocht fietsen en al helemaal geen wedstrijden mocht organiseren. Daarom was het natuurlijk ook geheim, snappen we wel. Positieve noot: de organisatie was naar verluidt vlekkeloos, dus na die uitstekende generale moet er volgend jaar een mooie koers te organiseren zijn rondom Hekman Installatietechniek of het hoofdkantoor van MUTA Kaatskleding & Andere Voorbehoedsmiddelen. De jongens en meisjes van Airolube willen vast wel bijspringen om één en ander gesmeerd te laten lopen.

U leest het al: het wordt spannend morgen. We hebben er zin aan. Mooi herfstig zonnetje, vies goor criteriumrondje en met een beetje geluk een mooi sfeertje langs het parcours. Schrijf je hier in, mensen. Dat verdient de organisatie en dan maken we er een mooie uitsmijter van.