The Best There Never Was

De lang verwachte biografie van Jan Ullrich komt eindelijk uit in het Nederlands (daar hebben we dus niet eens een maand op hoeven wachten!). Een van onze jongens las de Engelse versie voor jullie, om je te vertellen dat je echt niet hoeft te wachten met het kopen van dit boek.

Waarom vinden wij dat je het moet kopen? Omdat dit het beste wielrenboek is dat de laatste tijd is verschenen.
Ullrichs biograaf is Daniel Friebe. Friebe ken je als een van de presentatoren van The Cycling Podcast – dat is de podcast waarmee het allemaal begonnen is, ooit, tien jaar geleden. Friebe is een legende in de wielerjournalistiek. Hij praat wat langzaam, maar hij spreekt een handvol talen, weet meer dan de hele redactie van De Buik bij elkaar, en hij heeft heel veel haar. Een Engelse journalist die speciaal Duits leerde (of sterk verbeterde) om een boek over Ullrich te kunnen schrijven. Hij verhuisde ervoor naar Berlijn en begon zoveel mogelijk mensen rond Der Jan te interviewen.

Daarnaast keek hij vrijwel iedere koers terug die er toe deed. Las alle interviews. En worstelde zich door de ‘autobiografie’ Ganz oder gar nichts. Genoeg onderzoek gedaan dus. En is dat een boek geworden vol feiten, waar niet door te komen is? Nee. Het is een prachtboek. Een monument. Een zinderende tocht, die je meeneemt diep de DDR in, langs de eenwording van Duitsland, via het wielerpeloton dat stijf staat van de EPO, naar het huis van de van zijn voetstuk gevallen (disgraced) Lance Armstrong.

Ullrich heeft wat stomme dingen gedaan. Wil je weten hoe hij chocolademelk maakte? Je kan het je niet helemaal voorstellen, maar het recept staat in dit boek. Dat hij de tour niet won in 1998? Ongelooflijk. Dat hij viel in de laatste tijdrit in een Bianchi pak in 2003? Eigen schuld. Het is allemaal ongelooflijk. Friebe neemt je mee naar een nacht waarin alles ontspoort en Ullrich zijn buurman, tijdens diens eigen feest, aanvalt in zijn zwembad, terwijl hij eigenlijk niet meer weet wie hij is. Die Ullrich, daar blijf je van houden, dankzij Friebe.

Of als je nog niet van hem hield, dan ga je wel van hem houden.
Dus, wat doe je hier nog. Bestel het boek. Ga lezen, en leren over de geschiedenis van onze sport. Gewoon omdat het leuk is.

Oh ja, natuurlijk hebben we wat te zeiken! Anders worden onze fanboys zenuwachtig. Dus: koop het boek in een winkel, ok? Boekenwinkels zijn net als fietsenwinkels, behalve dat boeken online NIET goedkoper zijn, er is dus geen enkele reden iets bij Bol.com te kopen. Of als je hier te lui voor bent kan je vast jouw boekenwinkel mailen (jouw boekenwinkel is de boekenwinkel waar je het vaakst komt, kom je nooit in een boekenwinkel, dan is het de boekenwinkel het dichtst bij je) en dan sturen ze het naar je op.