Anderen I

Op de redactie zaten we dus helemaal klaar voor de livestream van MijnAccountant. Joggingbroek aan, droge worst in de hand, natte worst in de hand en gáán, dachten we. Voor de zekerheid de pagina gehackt en gezorgd dat we enige waren die de stream konden ontvangen. Technische problemen? Technische oplossingen.

We hadden met Dennis geregeld dat de camera al wat eerder aan ging, zodat we ook het geouwehoer voor de start lekker konden meekrijgen. En wat werden we getrakteerd. Het ging minutenlang over de buik van Tim Weerkamp. Een buik waar we hier op de redactie niet van opkijken, maar soit.  De grootspraak van De Hark uit Leek, die opvallend veel vorm vertoont de laatste tijd. De zenuwen van nobele onbekenden, die langs de inschrijving scharrelden. Heerlijk.

Op de achtergrond hoorden we de vrijwilliger van het dorpshuis mopperen. De linoleumvloer uit 1985 bleek niet bestand tegen schoenplaatjes. Funest voor de omzet, want die vloer lag precies tussen ingang en de bar. Balen. Ook pech dat dit net de enige vloer ter wereld is die niet tegen schoenplaatjes kan.

Op de stream rollen we inmiddels richting de start. Een opstelling volgens visgraatmotief zit er inmiddels ingeramd, zien we. Gedwee parkeert iedereen in de berm, waar blijkt dat de chips gecheckt worden. Volgens strikt protocol: van voor naar achter, niet andersom. Sympathiek: geen chip, geen uitslag immers. De KNWU is er voor ons, mooi om te zien.

Start! We zitten er gelijk helemaal in. Genieten van (schandalige!) inhaalacties, zinloze demarrages en vooral ook veel niks. Wachten. Zitten. Beetje opschuiven. Beetje terugzakken. Voor dit soort beelden kunnen ze ons ’s nachts wakker maken. Niet echt, maar wel bijna. Echt genieten, Youtube-klassiekers in de dop.

Er wordt gedemarreerd, we zien Evert-Jan Veldkamp rommelen aan z’n fiets. We dwalen even af, maar we herpakken ons net op tijd. We zagen op de site van de organisatie dat de koers hier in Anderen 5 ronden duurt, ruim een uur op de klok, dus de finish moet aanstaande zijn. Vreemd dat we geen bel hebben gehoord.

Ah, daar is de bel alsnog. Lekker, een bonusrondje. Jammer voor die brave borsten voor de zekerheid een sprint reden en nu rechtdoor schieten. Gedurende het bonusrondje gebeurt er natuurlijk nog steeds niet veel. Die koplopers blijven wel weg. Albert de Vries probeert nog over te steken, maar z’n poging strandt in schoonheid en we zien in de verte een D&A-Coca Cola-Klasbakker powered by Van der Tuuk winnen. Evert-Jan wordt tweede en het peloton sputtert er nog een sprint uit die een soort van gewonnen wordt door Cor van Leeuwen.

De uitslag staat al vlot op de site van De Meteoor, maar de KNWU heeft op het moment van schrijven de uitslag van Sportklasse en Amateurs nog niet paraat. Nu was dat ook verreweg de grootste groep die aan de start stond, dus er wordt waarschijnlijk echt even serieus naar gekeken voordat dit zomaar online wordt geknald. De focus op breedtesport is kennelijk helemaal terug en wij zijn fan. Hulde!

Tevreden leunen we achterover. Kan het mooier? Een prachtparcours, goed weer en er werd écht gekoerst. Opeens bekruipt ons een vervelend gevoel: wordt het nog wel mooier dan dit?