Dit begon als een stukje over een verplaatste koers

Natuurlijk, het is nu even investeren. Natuurlijk sta je niet voor je  lol te dubben tussen een witte of een zwarte Høtseflüts. En natuurlijk kan het je geen fuck schelen of de nieuwe badmat hoogpolig dan wel laagpolig is. Maar je knikt, humt en sputtert voor de vorm nog wat tegen, om vervolgens toch in te stemmen met hoog- dan wel laagpolig. Immers, ergens medio december kan je prima wat rondslenteren in een fucking bouwmarkt, foodhall, IKEA, warenhuis, wat dan ook. Investeren, investeren, investeren. Alles voor het seizoen. Punten sparen. Kudo’s verdienen. Om ’s zondags weer van huis te mogen voor een of andere kutkoers in den lande. De Slag om Schubbenga. De Omloop van Fliepiefloepie. De Parel van Penistan. Noem maar op.

Het hoogste kutkoersgehalte heeft toch wel, met afstand, de trainingsklassieker Sleen. Mede doordat deze wordt gehouden in Sleen. Om te beginnen weet niemand waar Sleen ligt. Het schijnt dat de meeste inwoners van Sleen ook niet weten waar Sleen ligt. Alleen een aantal navigatiefirma’s weet het, en zo kan het gebeuren dat een deel van de huizen semi-permanent bewoond wordt en er 1 keer per jaar een drom fietsers verzamelt bij de lokale sporthal. Die fietsers komen vrijwel allemaal per auto, want Sleen ligt nergens dichtbij. Ook ligt het nergens rédelijk dichtbij. Mensen uit Sleen beweren dat het dicht bij Emmen ligt, maar er is niemand die dat echt gelooft.

De koers verloopt ieder jaar hetzelfde, waarbij het er op neer komt dat de Sportklasse en Amateurs zich een beetje dienen te schikken naar wanneer jeugd, dames en elite starten. Vanaf de start is het pure paniek om in de eerste waaier te raken, terwijl de neus van je gezicht vriest en de piemel uit je broek waait. Als je na afloop met een krom wiel en schaafwonden tot onder je oksels pocht dat je nét niet de sprong kon maken naar de vierde waaier hoor je dat Harko Kievit heeft gewonnen. Dat blijkt te kloppen, want je ziet in de verte een rijzige groene gestalte blasé een bosje bloemen in een auto werpen. Dat gebeurt dit jaar gelukkig niet, want Harko is gestopt.

Sleen geheel terzijde: vandaag zouden we namelijk gewoon Annen II op de dag van Annen III rijden. Maar doordat de finale van de ICW Noord niet door kon gaan verschoof Annen III (dat eigenlijk de tweede Annen-koers is wegens de afgelasting van Annen I) naar de datum van een virtuele Annen IV. Wij snappen er inmiddels ook niets meer van, maar dat fuckige offroad-gepruts zorgt er dus voor dat we vandaag niet konden koersen, en volgende week aan moeder de vrouw moeten uitleggen dat we graag én zaterdag naar fucking Sleen willen, én zondag naar Annen. Want we gaan heus wel rijden in Sleen. Koers is koers. Maar mokkend. Maar goed, twee koersen in 1 weekend dus. Zoals ze in Amerika zo mooi zeggen: that shit ain’t gonna fly. Dus dat wordt kiezen.

De uitslag van de ICW Noord offroadellende leest u hier niet, u pluist maar wat obscure websites af. Tip: begin bij een website die er overduidelijk nep uitziet, ontwikkeld lijkt door je moeder’s broer en waar de infomatie pas na een kwartier uitgebreid zoeken nét niet compleet te vinden is. Grote kans dat je de site van het district Noord te pakken hebt.

Tot ziens in Sleen,  we zien u in Annen.